תוסף וורדפרס הוא אחד הכלים החשובים ביותר לאתרי אינטרנט, חנויות דיגיטליות וכן לבלוגים מבוססים מערכת ניהול התוכן וורדפרס (WordPress). תוסף לוורדפרס מוסיף פונקציונאליות נוספת על הכלים של שהמערכת מאפשרת לבעל הבלוג.
מי שמעוניין לדעת כיצד יש למצוא, להוסיף ולהתקין תוסף וורדפרס, יכול להשתמש בכתבה זו.
מה זה תוסף וורדפרס?
תוסף או בשמותיו האחרים פלאגין (Plugin) וכן הרחבה – הוא כלי שמוסיף פונקציונאליות נוספת על מה שמציעה מערכת ניהול התוכן וורדפרס וכן על מה שהתבנית המותקנת מציעה. כלומר, תוספי וורדפרס מוסיפים כלים נוספים ואפשרויות נוספות על הכלים הקיימים ובכך הופכים את הבלוג שלכם להיות בעל תכונות נוספות שלא היו קודם לכן.
כך לדוגמה, קיימים תוספים שונים שיכולים לסייע לקדם את הבלוג במנועי חיפוש, להגביר את האבטחה של הבלוג, להוסיף טפסי יצירת קשר, ליצור חנות מסחר אלקטרוני, להפוך את הבלוג לבלוג רב לשוני ועוד.
כדי להשתמש עם תוספי וורדפרס, חשוב למצוא את מה שאתם צריכים, להתקין אותם ולבסוף להגדיר אותם באופן מותאם אישית.
איך למצוא תוסף וורדפרס מתאים?
לאחר התקנת בלוג וורדפרס, ניתן למצוא תוספים מעניינים באמצעות ספריית התוספים של וורדפרס. בספרייה ניתן למצוא מגוון רחב של הרחבות לפי הדרישה שלכם. למעשה, בספרייה קיימים מעל 55,000 תוספים שונים ומגוונים שהם ניתנים להורדה בחינם.
ניתן לגשת אל ספריית התוספים באמצעות אתר WordPress.org או באמצעות לוח הבקרה של האתר שלכם.
בנוסף, ניתן לרכוש תוספים אחרים באמצעות חיפוש לפי הפונקציונאליות הדרושה, אפשר למצוא אותם במנועי חיפוש או באתרים ייעודיים למכירת תוספים.
הנה כתבה עם רשימה של תוספי וורדפרס מומלצים להורדה בחינם ובתשלום.
הוספה וגם התקנה של תוסף וורדפרס
יש 3 דרכים שבהם תוכלו להתקין / להוסיף תוסף וורדפרס עבור הבלוג שלכם:
1. התקנה והורדה בלוח הבקרה של וורדפרס
זו הדרך המומלצת והטובה ביותר עבור תוספים הניתנים להורדה בחינם. פשוט מאוד, ניגשים ללוח הבקרה, בתפריט הצדדי ניגשים אל הלשונית "תוספים" ואז לוחצים על "תוסף חדש". בספרייה הזו, אפשר למצוא תוספים לפי קטגוריה או לפי מילת מפתח רלוונטית.
בעת מציאת התוסף הרלוונטי, פשוט לוחצים על הכפתור "התקן עכשיו" לצידו. לאחר ההתקנה, לוחצים על "הפעל".
2. התקנה בלוח הבקרה וורדפרס לאחר הורדה בספריית התוספים ב- WordPress.org
זו גם דרך בסדר, אך פחות עדיפה. במידה ויש שגיאה או לא ניתן להתקין באמצעות לוח הבקרה, אפשר לגשת אל ספריית התוספים באתר וורדפרס.אורג ושם לחפש את התוסף הרלוונטי באמצעות קטגוריה או מילת מפתח. בעת מציאת התוסף הרלוונטי, לוחצים על הכפתור "הורדה".
אגב.. דרך זו מתאימה גם במקרה של רכישת תוסף חיצוני (בתשלום).
לאחר מכן, ניגשים ללוח הבקרה, ללשונית תוספים ואז "תוסף חדש" ואז על "העלאת תוסף". לאחר מכן בוחרים את הקובץ של התוסף שהורד למחשב ולוחצים על "התקן עכשיו". לאחר ההתקנה, לוחצים על "הפעל".
3. התקנה באמצעות מנהל הקבצים של השרת בו מותקן האתר
זו דרך פחות מומלצת והיא מיועדת לאלו שמבינים או לאלו שיש להם שגיאה בהתקנת התוסף באמצעות וורדפרס. גם במקרה זו כמו הדוגמה הקודמת, יש לגשת לספרייה באתר wordpress.org ואז מורידים את התוסף.
גם דרך זו מתאימה במקרים של רכישת תוסף בתשלום.
לאחר ההורדה של התוסף, ניגשים אל מנהל הקבצים של האתר, ואז אל התיקייה הראשית ואז אל ספריית wp-content ואז אל ספריית plugins. לוחצים על העלאת קובץ ומוסיפים את התוסף שהורד למחשב. לאחר מכן מחלצים את התוסף מהקובץ הדחוס ומוחקים את הקובץ הדחוס.
בהמשך, ניגשים ללוח הבקרה של הבלוג שלכם, אל לשונית תוספים, ואז לוחצים על הפעלת התוסף.
התאמה אישית של תוסף וורדפרס
לאחר התקנת התוסף, בדרך כלל נדרשת מכם העבודה של התאמה אישית כדי שתוכלו להשתמש בו. כדאי לקרוא כיצד משתמשים בתוסף אצל מי שפיתח אותו.
לדוגמה, אם הינכם מעוניינים להוסיף טופס יצירת קשר לעמוד צור קשר, אזי קודם כל, לאחר התקנת התוסף, עליכם להגדיר את התוסף וכן ליצור את הטופס עצמו בפועל, אילו שדות יהיו שם, לאיזה מייל הפניה תגיע וכדומה.
לאחר יצירת הטופס, צריך לקבל קוד קצר שאותו יש להוסיף בעמוד "צור קשר" ואז לפרסם ולעדכן את העמוד.
ברוב המקרים, בעת התקנת התוסף, נוספת לשונית חדשה בתפריט הצדדי, או תת לשונית בלשונית של הגדרות או כלים – לכן יהיה לכם קל למצוא זאת. מפתחי תוספים, לעיתים מוסיפים גם קישור של הגדרות התוסף, בעמוד התוספים מתחת לצד התוסף עצמו.
מחיקת תוסף וורדפרס
אם החלטתם שאינכם צריכים תוסף מסויים, תוכלו להסיר אותו.
לפני המחיקה יש ללחוץ על "כיבוי" לאותו תוסף לא רצוי בלשונית "תוספים מותקנים". לאחר כאשר התוסף כבוי – הוא לא פעיל ולא ניתן להשתמש בו. אך אפשר להפעיל אותו שוב בשלב מאוחר יותר, כדי להמשיך להשתמש בו מאותה נקודה.
במידה ואינכם זקוקים יותר כלל לתוסף, לאחר לחיצה על כיבוי, יופיע קישור הנקרא "מחיקה". בעת לייצה על קישור זה, התוסף יימחק מהאתר שלכם ולא תוכלו להשתמש בו יותר. כמו גם, הורדה מחדש של התוסף, תחייב אתכם הגדרה מחדש כל ההתאמות שביצעתם בה בעבר – יוסרו.
עדכון גרסה של תוסף וורדפרס
מדי פעם המפתח של התוסף, משיק עדכוני גרסה לתוסף וורדפרס. עדכוני גרסה אלו נועדים כדי לטפל בבאגים מסויימים, לדאוג למהירות טובה יותר וכן לפעילות השוטפת של התוסף. לעיתים, המפתח מוסיף גם יכולות חדשות שיכולו לסייע לבעל בלוג וורדפרס.
אסור לזלזל בעדכוני גרסה וחשוב מאוד מדי פעם לבצע עדכונים של כל התוספים הקיימים אצלכם בבלוג.
כמה תוספי וורדפרס צריך להתקין?
זו שאלת השאלות, אז כמה צריך להתקין? האם להתקין כל תוסף מעניין? לא להתקין כלל או שמא להתקין רק מה שצריכים? ובכן…
כל עוד אינכם זקוקים לתוסף מסויים – אין צורך להתקין אותו. התקנה מיותרת של תוספים עלולה לגרום לאיטיות הבלוג ולביצועים נחותים הן עבור מנועי חיפוש והן עבור קהל היעד שלכם. במידה ואכן אתם זקוקים לתוספים רבים, בדקו האם יש תוספים אחרים שהם קלילים יותר ומציעים את מה שאתם צריכים ולא אפשרויות אחרות שגם אינכם תשמשו בהם וגם יפגע בביצועי האתר.
לעיתים, אפשר לבצע פעולות מסויימות ללא צורך בתוסף כלל. כמו למשל, להוסיף קוד עיצוב CSS קצר, ולעיתים גם קוד ג'אווה סקריפט JS בתוך אפשרויות התבנית – ללא צורך בתוסף ייעודי.
אין מספר ממשי שבו קובעים כמה צריך, אך הערכה היא שברוב המקרים, ניתן להסתדר עם עד 7-8 תוספים פעילים.