עורך התוכן גוטנברג (Gutenberg) של וורדפרס מאפשר לכם ליצור מאמרים, מוצרים ולעצב עמודים ודפים בהתאמה אישית ללא צורך בתוספים מיוחדים לכך. זהו לא רק עורך טקסט, אלא תבנית ודרך מתקדמת בנייה וניהול תכנים במערכת וורדפרס (WordPress).
מדריך גוטנברג מסייע לכם להבין מהו הכלי, איך משתמשים בו ועוד הרבה דברים חשובים.
מה זה גוטנברג (Gutenberg)?
וורדפרס מגדירה את גוטנברג (Gutenberg) בתוך תבנית מחשבה מתקדמת בבנייה ובפרסום אתרים מבוססי WordPress במטרה לחולל מהפכה של חווית ניהול התוכן. זאת בדיוק כמו שעשה יוהאן גוטנברג אשר נחשב אבי מהפכת הדפוס, שהתוסף הוא על שמו של הממציא.
אם להבין זאת בצורה ברורה יותר, גוטנברג (Gutenberg) הוא עורך התוכן של מערכת ניהול התוכן הפופולארית בעולם, וורדפרס (WordPress) החל מגרסה 5.0 שהושקה בחודש דצמבר 2018. גוטנברג (Gutenberg) מבוסס תוסף ליבה ומהווה חלק בלתי נפרד מהמערכת.
בעבר, וורדפרס היה מבוסס עורך תוכן שהוא WYSIWYG, עורך רגיל שהרבה בוודאי מכירים והוא כולל שורת תפריט עם כל הכלים וכן אזור הטקסט שבו כותבים. במילים אחרות, העורך הישן היה כמו תוכנות לעריכת מסמכים (מיקרוסופט וורד, גוגל דוקס וכדומה). אך הוא היה מיושן ולא התאים לדרך המחשבה החדשה שרצו לחולל בוורדפרס.
ובכן, גוטנברג לא דומה לעורך התוכן הישן כלל וכלל, אלא שהוא מבוסס בלוקים. בלוק הוא רכיב כלשהו להוספת תוכן באמצעות עורך התוכן גוטנברג. יש מגוון של רכיבים (בלוקים) שהם מפורטים בהמשך הכתבה, אז אפשר להוסיף טקסט, תמונות, סרטונים, כותרות, הטמעה מרשתות חברתיות ועוד הרבה בלוקים אחרים.
כך הוא נראה:
התקנת תוסף גוטנברג
ככלל, לא צריך להתקין תוסף גוטנברג (Gutenberg) לאתר הוורדפרס שלכם כדי להשתמש בו, משום שהוא מהווה תוסף ליבה (חלק בלתי נפרד מהמערכת).
תוסף גוטנברג מתעדכן בגרסה חדשה, בכל פעם שמערכת וורדפרס מתעדכנת בגרסה חדשה. לכן אתם תמיד יכולים להנות מכלים חדשים.
אבל, אם אתם רוצים להתעדכן בחידושים, לקבל בלוקים חדשים ואפילו לבצע פעולות נוספות שעדיין לא פורסמו במסגרת תוסף הליבה, אז תוכלו להוריד גם את התוסף הייעודי בספריית התוספים WordPress.org ממש כאן. אפשר גם לגשת ללוח הבקרה שלכם באתר, כניסה ל-"תוספים" ואז "תוסף חדש", להזין Gutenberg בשדה החיפוש ולבצע התקנה והפעלה.
תכונות גוטנברג Gutenberg
עורך התוכן גוטנברג מציע תכונות וכלים רבים שכדאי להכיר אותם:
- ספרייה גדולה של בלוקים – טקסטים, תמונות, הטמעות, צבעי רקע ועוד.
- אפשרות להטמיע תוכן מאתרים אחרים ללא ידיעת קוד או תכנות HTML, CSS או JS – למשל: פוסט פייסבוק, פוסט אינסטגרם וכדומה.
- שימוש בבלוקים לשימוש חוזר ללא צורך להוסיף אותם מחדש.
- שמירה אוטומטית של התוכן – כדי לשמור על התוכן שנכתב.
- תצוגה מקדימה – ניתן לצפות בתצוגה מקדימה לפני פרסומה, הן למחשבים רגילים והן לטלפונים ניידים או טאבלטים.
- ניהול כלים נוספים – אם אתם משתמשים בתוספים נוספים כמו תוספי קידום ושיווק לאתר, עריכת תכנים נוספים וכדומה, המערכת מציעה לנהל אותם, על ידי הוספה והסרה, כך הממשק הופך להיות נוח ומותאם.
- מצבי כתיבה שונים – יש כמה מצבי כתיבה שמאפשרים לכם לכתוב תכנים כך שדברים אחרים לא יפריעו לכם.
- עיצוב עמודים מלאים – אפשר לעצב עמודים מלאים ללא ידיעת קוד וללא תוספי בניית עמודים.
- התאמה אישית של בלוקים – ניתן להתאים אישית והלגדיר כל בלוק, החל מגודל הטקסט, צבעים, ריפוד, מרווח ועוד.
- הרחבות של בלוקים – יש תוספים מסויימים שמציעים עוד בלוקים מותאמים אישית כמו למשל ווקומרס מציג בלוקים עבור חנויות ומוצרים.
תכונות אלו הופכות את גוטנברג ליתרונות רבים עבורנו כמו חיסכון בזמן, הפטור מהצורך להבין קוד ועוד.
אנחנו ב-Netolink זיהינו את דרך החשיבה החדש והחל מיום ההשקה של עורך התוכן בגרסת וורדפרס 5.0, כל התכנים נכתבים באמצעותו. בנוסף, כל האתר שלנו מעוצב עם התוסף הזה בלבד, ללא בוני עמודים כמו אלמנטור או אחרים.
בלוקים של גוטנברג
אז אילו בלוקים יש בתוסף גוטנברג? הנה הרשימה:
- בלוקים נפוצים – פסקה, תמונה, סרטון, כותרת, רשימה, גלריה, תמונת נושא, קובץ.
- עיצוב – קוד, קלאסי, HTML מותאם אישית, מעוצב מראש, טבלה, ציטוט, פסוק.
- פריסה – מעבר דף, מרווח, מפריד, כפתור, קבוצה, עמודות.
- ווידג'טים – שורטקוד, ארכיון, לוח שנה, קטגוריות, תגובות אחרונות, פוסטים אחרונים, RSS, חיפוש, כפתורים של רשתות חברתיות, ענן תגיות.
- הטמעות – טוויטר, יוטיוב, פייסבוק, אינסטגרם, ספוטיפיי, וימאו, וורדפרס, רדיט ועוד.
בנוסף, אם אתם משתמשים עם תוספים נוספים, ייתכנו כי יהיו עוד בלוקים. למשל:
- ווקומרס – המוצרים הנמכרים ביותר, מוצרים נבחרים, קטגוריות נבחרות, ביקורות לפי מוצר, כל המוצרים, מוצרים במבצע, מוצרים לפי סינון ועוד הרבה.
- קונטק פורם 7 – בלוק להצגה ובחירת טופס יצירת קשר.
איך לעבוד עם גוטנברג?
כדי לעבוד עם גוטנברג, עליכם לגשת לעמוד, פוסט, מוצר או עמוד מותאם אישית, ושם ליצור עמוד חדש או לערוך עמוד קיים. לאחר מכן, יופיע לכם ממשק גוטנברג (כמו לפי צילום המסך למעלה) ושם אתם יכולים לבחור את הבלוק שאותו תרצו להוסיף על ידי לחיצה עליו או על ידי לחיצה ממושכת, החזקה, גרירה ושחרור במקום המיועד לכך.
אם אתם מעוניינים לכתוב טקסט פשוט (פסקה) אז אפשר ללחוץ על אזור כתיבת התוכן ללא צורך להוסיף את הבלוק הייעודי לכך. בלחיצה על ENTER במקלדת, אתם תועברו לפסקה חדשה.
לצד כל בלוק יש תפריט ייעודי המתאים ספציפית אליו. למשל על בלוק של פסקה, ניתן לבצע הדגשה של טקסט או נטייה, ניתן להוסיף כתב עילי או תחתי, לקבוע צבע ייעודי לטקסט מסויים בתוך הפסקה ועוד. בנוסף, יש גם תפריט צדדי של הגדרות הבלוק, ושם ניתן לבצע הגדרות נוספות כמו למשל גודל טקסט, צבע, הגדרות נוספות לפי סוג הבלוק ואפשרויות נוספות.
במקביל להגדרות הבלוק, יש גם הגדרות העמוד או הפוסט ושם ניתן לבחור את הקטגוריה, הוספת תמונה ראשית, הוספת תקציר, קביעת הקישור של העמוד ובחירה מתי התוכן יפורסם ולמי יש גישה אליו.
אם אתם רוצים לשחק עם הבלוקים וללמוד יותר, אפשר להיכנס לעמוד הייעודי של וורדפרס בקישור זה. זה עמוד שמדמה את עורך התוכן ומאפשר לכם להבין איך הוא עובד.
הנה סרטון להמחשה:
איך לבטל או להסיר את גוטנברג?
אם אתם לא אהבתם את עורך התוכן או שאתם רוצים לעבור לעורך התוכן הקלאסי, אז יש לכם 2 דרכים לעשות זאת:
- בחירת בלוק "קלאסי" – קיים בלוק שנקרא בלוק קלאסי וברגע שמוסיפים אותו, אפשר פשוט לעבוד עם עורך תוכן הישן בתור בלוק. זה פשוט ונוח ולא צריך להוריד תוספים בשביל זה.
- הורדת תוסף עורך טקסט ישן – אם לא נוח לכם שימוש עם הבלוק הזה, או שיש עמודים שלא מסתדרים עם עורך התוכן החדש, אז תוכלו להוריד את עורך התוכן הקלאסי בתור תוסף בקישור זה. ניתן גם לגשת לאזור התוספים בלוח הבקרה > תוסף חדש > בשדה הטקסט כתבו "Classic Editor".
לאחר הורדת התוסף הזה, אפשר לערוך את הפוסטים באחד מעורכי התוכן. ניתן גם לקבוע כי תוסף קלאסי יהיה ברירת מחדל על ידי כניסה להגדרות > כתיבה בחירה בתוסף זה כברירת מחדל.
אנחנו ממליצים דווקא לעבוד עם גוטנברג ולא להוריד את התוסף הקלאסי. לאחר שימוש קצר, תוכלו בהחלט לראות עד כמה זה קל ונוח להשתמש בו ועד כמה הוא חוסך לכם זמן.