מנהלים קמפיינים בערוצי שיווק מסויימים, ורוצים לעקוב אחר אותם משתמשים? תיוג פרמטרים UTM הוא כלי שמאפשר לכם לקבל מידע אמין וחשוב אודות המשתמשים. השימוש הנפוץ מיועד עבור גוגל אנליטיקס, אך כמובן אפשר לעשות בו שימוש לכלים נוספים כמו פייסבוק פיקסל, לינקדאין אינסייט ועוד.
הנה כל מה שאתם חייבים לדעת.
מהם פרמטרים UTM?
אחד הדברים החשובים ביותר כאשר מביאים תנועה של גולשים או משתמשים לאתר או לאפליקציה שלכם, זה לדעת האם תנועת גולשים ומשתמשים היא איכותית או לא. משתמשים שמבצעים פעולה שתורמת למטרה העסקית והשיווקית שלכם.
פרמטרים UTM או תגי UTM (קיצור של Urchin Tracking Module) הם תגים שאותם מוסיפים אל הקישור הסופי והם כוללים את כל המידע אודות מקור התנועה, אמצעי הגעה, שם קמפיין ועוד. במילים אחרות, מדובר על קישור (לינק) ייחודי שמאפשר לכם לזהות בקלות תנועת גולשים ממקרים מסויימים בקלות.
קבלת מידע ופרטים אודות היעילות של תנועת הגולשים אפשר לדעת בקלות באמצעות כלי אנליטיקס כדוגמת גוגל אנליטיקס או פייסבוק אנליטיקס (מבוסס פייסבוק פיקסל). כך שתוכלו בוודאות לקבל את התובנות החשובות אודות קמפיין הפרסום.
ללא תיוג של UTM, יהיה קשה לזהות קמפיין מסויים. לדוגמה: נכנסו משתמשים מפייסבוק אל האתר שלכם. האם הם הגיעו מעמוד הפייסבוק שלכם? מקבוצה בפייסבוק? מקמפיין פרסום? סטורי? הודעת מסנג'ר? כולם יציגו לכם שהמשתמשים נכנסו מפייסבוק וקשה לדעת מה בדיוק גרם למכירות אצלכם באתר.
אז איך לדעת מהיכן בדיוק הגיעו המשתמשים שביצעו פעולה חשובה באתר? בשביל זה צריך לתייג אותם עם פרמטרים UTM. כזכור, יש להוסיף אותם בסוף הקישור והם כוללים מידע מורחב אודות הקמפיין השיווקי שלכם.
כדי להמחיש ולהסביר לכם כיצד זה נראה, להלן דוגמה פשוטה:
https://netolink.co.il/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=cta-facebook&utm_content=image
מה שיש לנו בקישור הזה: עמוד הבית של האתר שלנו ולאחר מכן 4 תגי utm אשר מסבירים לנו ולגוגל אנליטיקס מהיכן המשתמש הגיע לאתר שלנו.
בדוגמה זו, כאשר המשתמש לוחץ על קישור כזה, הפרמטרים הם:
- מקור ההגעה: ניוזלטר (שיווק באימייל).
- אמצעי הגעה לאתר: אימייל.
- שם קמפיין (מסע פרסום): cta-facebook
- תוכן: תמונה.
אל תדאגו, בהמשך תקבלו מידע מפורט יותר מה נחשב מקור הגעה, מהם אמצעי הגעה קיימים, מה חובה להזין ועוד.
למה חשוב לתייג כתובות אתר בעזרת תגי UTM?
מה דעתכם היה קורה אם לא היינו מתייגים את המשתמשים, והם היו נכנסים לאתר שלנו לאחר לחיצה על ניוזלטר של דואר אלקטרוני?
אם אתם לא יודעים, מכיוון שמרבית ספקי דואר אלקטרוני חוסמים מידע מטעמי בטיחות אודות הספק. אפילו אם המנויים שלכם ב- Gmail (ספק דואר אלקטרוני של גוגל), ג'מייל לא מעביר את המידע.
כתוצאה מכן, גוגל אנליטיקס וכלי אנליטיקס אחרים אינם מקבלים מידע מהיכן המשתמש הגיע לאתר שלכם ואז כך זה היה צריך להיות:
- מקור הגעה: ישיר או direct.
- אמצעי הגעה לאתר: none.
אנחנו בטוחים שהמידע הזה לא היה מועיל לכם בהחלט.
באמצעות תגי URM, כאשר משתמש לוחץ על קישור כזה, גוגל אנליטיקס יודע לזהות מהיכן המשתמש הגיע לאתר, מקור אמצעי ההגעה לאתר (כלומר כיצד הוא הגיע), מהו הקמפיין, במידה ויש ואם אתם רוצים ובכך מאפשר לכם לקבל מידע נוסף.
דוגמה מתקדמת: תוכלו לראות האם המשתמשים שלכם במייל קונים אצלכם יותר מאשר משתמשים שהגיעו ממנוע החיפוש. כלומר, תוכלו לדעת ולפלח נתונים נוספים של משתמשים אלו.
איך לתייג כתובות אתר בעזרת תגי UTM?
לפני שנדבר על איך לתייג, אנחנו צריכים לדעת אילו פרמטרים יש ומה המשמעות שלהם. כפי שהסברנו לעיל, ישנם 5 פרמטרים עיקריים של תיוג utm (דרך אגב הוא נקרא תיוג ידני, משום שהוא צריך להיות מבוצע ידני על ידכם), והם:
- utm_source – מקור התנועה.
- utm_medium – אמצעי הגעה לאתר.
- utm_campaign – שם קמפיין / מסע פרסום.
- utm_term – מילת מפתח בתשלום.
- utm_content – תוכן.
מה זה utm_source?
פרמטר utm_source מזהה את המפרסם, האתר או המקור ששולח את התנועה לאתר שלכם. כלומר מי שולח את התנועה לאתר שלכם.
אתם שואלים איך גוגל אנליטיקס יודע לזהות? מרבית האתרים מעבירים מידע של המפנה (Referral), למעט אתרים שחוסמים אפשרות זו. לכן משתמש מגיע אליכם דרך אתרים שונים, גוגל אנליטיקס יציג את שם הדומיין של האתר. אם מדובר על אתרים גדולים כגון: Google, Facebook וכדומה, גוגל אנליטיקס לא יוסיף את הסיומת של הדומיין, כגון com וכד'.
כאשר גוגל אנליטיקס לא יודע מיהו המקור של התנועה, לדוגמה ניוזלטר ששלחתם ללקוחות שלכם, התכתבות במייל עם לקוח, פרסום ברשתות המדיה, אפליקציה (אגב.. אפליקציה אינה מעבירה מידע) או כל מקור אחר.
- איך לתייג את מקור התנועה? יש צורך לבצע תיוג ידני כגון: utm_source=newsletter או utm_source=twitter.com.
- האם חובה לתייג פרמטר זה? כן.
מה זה utm_medium?
משמעות פרמטר utm_medium הוא ערוץ או אמצעי השיווק לאתר שלכם, אמצעי הפרסום או אמצעי ההגעה. כלומר מה שלח את התנועה לאתר שלכם.
כפי שגוגל אנליטיקס יודע לזהות את מקור התנועה, במקרים בהם הוא יודע לזהות, הוא מתייג בצורה אוטומטית את המקור כ- Referral. כאשר מדובר על מפנה שהוא מנוע חיפוש או רשת חברתית, הוא יודע להגדיר את הערוץ המתאים ביותר (לא תמיד).
- איך לתייג את אמצעי ההגעה לאתר? יש צורך בתיוג ידני כגון: utm_medium=email או utm_medium=social.
- האם חובה לתייג פרמטר זה? על פי כלי יצירת קישורים של גוגל, כן.
כדי להקל עליכם, גוגל אנליטיקס יודע לזהות ערוצים, בהתאם לברירת מחדל ולפי הפרטים הבאים:
- חיפוש אורגני: אמצעי ההגעה הוא organic (אורגני).
- רשת חברתית: אמצעי ההגעה הוא אחד מאלה בדיוק: social או social-network או social-media או sm או social network או social media.
- דואר אלקטרוני: אמצעי ההגעה הוא email.
- הפניה: אמצעי ההגעה הוא referral.
- חיפוש ממומן: אמצעי ההגעה הוא אחד מאלה בדיוק: cpc או ppc או paidsearch. וגם רשת להפצת מודעות (Ad Distribution Network) אינו תואם בדיוק ל- utm_content.
- פרסום ברשות המדיה: אמצעי ההגעה הוא אחד מאלה בדיוק: cpm או banner או display. או רשת להפצת מודעות (Ad Distribution Network) תואם בדיוק ל- utm_content.
- פרסום אחר: אמצעי ההגעה הוא אחד מאלה בדיוק: cpa או cpv או cpp או content-text.
- שיווק שותפים: אמצעי ההגעה הוא affiliate.
- ישיר או none: מקור ההגעה לאתר הוא ישיר וגם אחד מאלה: אמצעי הגעה לאתר הוא none או not set.
יש לשים לב: חובה לרשום בדיוק את המילים כפי שמוצגות כאן. אין להשתמש באותיות רישיות או באות ראשונה גדולה. אחרת המידע עלול להיפגע בהצגת הנתונים.
מה זה utm_campaign?
פרמטר utm_campaign מייצג את שם הקמפיין (מסע פרסום) שלכם, שובר פרסום או כל דבר אחד שתוכלו לזהות את הקמפיין הספציפי הזה.
מכיוון שסעיף זה אינו חובה, אתם יכולים להשתמש בו רק אם חשוב לכם קמפיין כלשהו. או כאשר אתם מפרסמים בצורה מממונת ברשתות חברתיות או במנועי חיפוש. כך תוכלו להבדיל בין מספר קמפיינים ולנתח כל אחד לחוד ללא ערבוב נתונים.
- איך לתייג שם קמפיין? יש צורך בתיוג ידני כגון: utm_campaign=cta-facebook או utm_campaign=my_new_campaign.
- האם חובה לתייג פרמטר זה? לא.
הערה חשובה! לא משנה אם אתם משתמשים במקף או בקו תחתון, אפשר לרשום קמפיין בכל שפה, ולא רק באנגלית.
מה זה utm_term?
פרמטר utm_term מייצג את מילת המפתח ששימשה בעת חיפוש בתשלום. כלומר תוכלו לראות נתונים אודות המילה שחיפשו באינטרנט ולחצו על הפרסומת שלכם. לדוגמה אם משתמש חיפש: סוף עונה נעלי גברים. מילת חיפוש זו תופיע אם וכאשר תייגתם את המודעה ואת הקישור.
במידה והינכם משתמשים בגוגל אדוורדס, מומלץ לבצע תיוג אוטמטי (בהמשך).
- איך לתייג מילת מפתח? יש צורך בתיוג ידני כגון: utm_term=שעוני_יוקרה_לגברים.
- האם חובה לתייג פרמטר זה? לא.
מה זה utm_content?
פרמטר utm_content מייצג את התוכן המסויים במסע הפרסום שעליו המשתמשים הקישו על מנת להגיע אליכם. במילים אחרות, ניתן להשתמש באפשרות זו כדי לייצר מבחן A/B כלשהו על מנת להבחין איזה תוכן מועיל יותר.
לדוגמה, אם אתם שולחים קמפיין במייל ללקוחות, ושם יש 2 כפתורי קריאה לפעולה כגון: נסה עכשיו או קנה כעת. תוכלו לראות איזו כפתור עזר להשיג יותר קישורים.
- איך לתייג שם קמפיין? יש צורך בתיוג ידני כגון: utm_content=buy_now או utm_content=click_here.
- האם חובה לתייג פרמטר זה? לא.
כלים לתיוג תגי UTM
אחת השאלות שאתם עשויים לשאול, זה האם יש כלים המאפשרים תיוג עם פרמטרים UTM? כלומר אם יש איזה מחולל שמסייע ביצירת הקישור הארוך? ובכן יש. החלטנו שלא לפתח כלי כזה, משום שלגוגל יש כמה כלים נפלא וחינמי שמסייעים לכם לעשות זאת.
יש כלים לאתרי אינטרנט ויש כלים לאפליקציות, באופן הבא:
אתרי אינטרנט
אם ברצונכם ליצור קישור עבור אתר האינטרנט שלכם, תוכלו להשתמש בכלי Campaign URL Builder של גוגל בקישור זה. כדי ליצור את הקישור, במחולל הזה יש להזין את כל תגי UTM הרלוונטיים והכתובים מקודם כולל גם הקישור הישיר אל עמוד הנחיתה.
אפליקציות
אם ברצונכם ליצור קישור עבור האפליקציה שלכם, תוכלו להשתמש בכלי בהתאם לסוג מערכת ההפעלה:
- אפליקציות Android – תוכלו להשתמש בכלי Google Play URL Builder בקישור זה.
- אפליקציות iOS – תוכלו להשתמש בכלי iOS Campaign Tracking URL Builder בקישור זה.
חיפש הנתונים דרך גוגל אנליטיקס
כדי שתוכלו לראות את התנועה של הגולשים והמשתמשים אליכם לאתר או לאפליקציה, עליכם לגשת אל גוגל אנליטיקס או גוגל אנליטיקס עבור פיירבייס (בשביל לעקוב אחר אפליקציות). תוכלו למצוא את המידע כאן:
- לחצו על "צירוף משתמשים" (Acquisition).
- לחצו על "קמפיינים" (Campaigns).
- לחצו על "כל הקמפיינים" (All campaigns).
בכותרת הטבלה תוכלו לראות את המאפיינים העיקריים, כלומר אלו הם המאפיינים של תגי utm. אפשר ללחוץ על הקמפיינים כדי לקבל מידע עמוק יותר.
הטבלה הזו מספקת לכם את כל המידע החשובות אודות תנועת הגולשים לאתר. אך תוכלו תמיד להשוות אותם עם תנועה ממקורות אחרים, באמצעות הגעה אל "צירוף משתמשים" ואז "כל התנועה" ואז "מקור / אמצעי הגעה לאתר".
תיוג אוטומטי עם פרסום בגוגל אדס
אם אתם משתמשים בשירותי פרסום בגוגל אדס (Google Ads), אתם יכולים ליצור תיוג אוטומטי ואינם צריכים להשתמש בתיוג ידני. אבל כמובן שתוכלו להשתמש בתיוג הידני.
התיוג האוטומטי מאפשר לכם לחסוך את הביצוע של הפעולה המסובכת, במיוחד אם יש לכם הרבה קמפיינים והרבה מודעות, ברשת החיפוש, המדיה, השופינג, וידאו וכד'. תיוג אוטומטי של גוגל אדס (לשעבר גוגל אדוורדס), נראה כך:
https://netolink.co.il/?gclid=abc123
כלומר, אין כאן תג UTM, אלא יש תג מיוחד של גוגל אדס שנקרא GCLID. ה-abc123 בדוגמה זו הוא פרמטר שכולל את כל המידע אודות המשתמש כולל פרטים נוספים שלא ניתן להזין את כולם ב-UTM.
ובכן, על מנת ליצור תיוג אוטומטי עם פרמטר GCLID, עליכם לקשר בין חשבון גוגל אנליטיקס לבין חשבון גוגל אדס. מדריך על כך ייכתב בהמשך.
כדי לעיין בנתונים של קמפיינים של גוגל אדס דרך מערכת גוגל אנליטיקס, תוכלו לגשת אל "צירוף משתמשים" ואז "גוגל אדס" ואז "קמפיינים".
במידה ואתם בכל זאת רוצים לעשות שימוש בתגי UTM או בתגים אחרים (שאינם UTM), אז תרצו לקבל את כל המידע על כל קליק של משתמש שלחץ על המודעה. פרמטרים אלו ידועים בתור ValueTrack עם הרשימה המלאה כאן.
דוגמאות שימוש פרמטרים UTM
אם אתם רוצים לקבל כמה דוגמאות וכמה רעיונות כדי להבין טוב יותר מה עושים במקרים מסויימים, אז חלק של הכתבה הזה מיועד עבורכם.
1. שליחת כתבה בדואר אלקטרוני
אתם רוצים לשלוח אימייל (ניוזלטר) למנויים אודות כתבה חדשה שפרסמתם על בחירת ספק סליקת אשראי. אלו התגים:
- מקור: מכיוון שזה ניוזלטר, המקור הוא newsletter.
- אמצעי הגעה לאתר: ניזלטר נשלח באמצעות אימייל ולכן האמצעי הוא email.
- קמפיין: סליקת אשראי (לצורך הנוחות כתבנו באנגלית Credit Clearing).
- תוכן: קישור וגם תמונה.
כך ייראה הקישור עבור תמונה:
https://example.com/article/1244?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Credit_Clearing&utm_content=image
ועבור הקישור:
https://example.com/article/1244?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Credit_Clearing&utm_content=link
2. פרסום ממומן בפייסבוק
אתם רוצים להעניק הנחה של 30% על רכישת בגדים לנשים באתר האינטרנט שלכם באמצעות שירותי פרסום בפייסבוק. אלו התגים:
- מקור: מכיוון שזה פייסבוק, המקור הוא facebook.
- אמצעי הגעה לאתר: מכיוון שפייסבוק הוא לא מנוע חיפוש אלא רשת מדיה, נשתמש ב- display.
- קמפיין: 30off.
- תוכן: תמונה אחת של בחורה עם סל קניות בגלות (lady-mall).
https://example.com/category/women/clothes?utm_source=facebook&utm_medium=display&utm_campaign=30off&utm_content=lady-mall
3. פרסום בעיתון
אתם מפרסמים בפרסום מסורתי, מכרז של רכישת מחשבים עבור הארגון שלכם בעיתון ניו יורק טיימס. התגים:
- מקור: מכיוון שזה ניו יורק טיימס, המקור הוא New York Times.
- אמצעי הגעה לאתר: אמנם ניו יורק טיימס הוא אופליין, נשתמש ב- offline.
- קמפיין: Computer_Tender.
https://example.com/tenders/2547852?utm_source=New_York_Times&utm_medium=offline&utm_campaign=30off&utm_content=Computer_Tender
אבל קישור כזה לא יכול להופיע בעיתון וגם אין סיכוי שמישהו ייכנס אליו. במקרה כזה אפשר לקצר את הקישור עם מקצר קישורים ייעודי או דרך קישור קצר של הדומיין שלכם לדוגמה: https://example.com/com1. לקישור זה צריך לבצע הפנייה 302/301 אל הקישור המלא.
4. חתימה במייל
אתם שולחים מיילים ללקוחות או לספקים, ורוצים לדעת מתי לוחצים על הקישור שלכם או על התמונה של הלוגו באזור החתימה במייל. התגים נראים כך:
- מקור: מכיוון שמדובר על אזור חתימה, המקור הוא Email Signature (אפשר גם Email).
- אמצעי הגעה לאתר: מכיוון שזה אימייל, נשתמש ב- email.
- קמפיין: חתימה של תיבת מייל contact.
https://example.com/?utm_source=Email_Signature&utm_medium=email&utm_campaign=contact
עד כאן. כמובן שאפשר ליצור עוד סוגים רבים ודוגמאות רבות ואין לכך הגבלה.